Traian Băsescu cere REEXAMINAREA LEGII care introduce BACALAUREATUL PROFESIONAL

Traian Băsescu cere REEXAMINAREA LEGII care introduce BACALAUREATUL PROFESIONAL
Publicat: 09/10/2012, 18:21
Actualizat: 01/02/2019, 13:33

Președintele Traian Băsescu cere reexaminarea Legii care introduce Bacalaureatul profesional, susținând că insuficienta reglementarea a acestuia este de natură să afecteze calitatea învățământului și buna desfășurare a examenului de Bacalaureat pentru anul viitor.

Președintele Traian Băsescu a semnat, luni, cererea de reexaminare asupra Legii privind aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 73/2010 pentru modificarea Legii învățământului nr. 84/1995, se arată într-un comunicat al Președinției remis marți agenției MEDIAFAX.

Președintele precizează în cerere că potrivit punctului 2, Articolului 1 alin. (4) din Legea privind aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 73/2010 pentru modificarea Legii învățământului nr. 84/1995, absolvenții ciclului superior al liceului au posibilitatea de a dobândi diploma de bacalaureat profesional care le dă dreptul de acces pe piața muncii, fără drept de acces în învățământul superior. Totodată, examenul de bacalaureat profesional este reglementat, în termeni generali, în cuprinsul acestei legi.

„Considerăm că introducerea bacalaureatului profesional la o dată ulterioară începerii anului școlar, precum și insuficienta reglementarea a acestuia, este de natură să afecteze calitatea învățământului și buna desfășurare a examenului de bacalaureat pentru anul viitor. Intrarea în vigoare, la o lună după începerea anului școlar, a unei legi care modifică modul de susținere a bacalaureatului din acel an școlar este de natură să genereze instabilitate și impredictibilitate. Apreciem că elevii au nevoie de o înțelegere amănunțită și aprofundată a opțiunilor pe care le au, cel târziu la începutul anului școlar. Mai mult, chiar legea în discuție prevede, la punctul 3, Articolul 2 alin. (5) faptul că modul de organizare și de desfășurare, precum și conținutul programelor de examen ale bacalaureatului profesional se dau publicității înainte de începerea anului școlar”, se arată în cererea de reexaminare.

Președintele afirmă că pentru competitivitatea educațională a României este nevoie de stabilitate și predictibilitate în arhitectura sistemului educațional și, concomitent, de intervenție pe proces educațional – calitatea cadrelor didactice, relația cu angajatorii – și pe conținuturi – programa școlară, practica.

„Introducerea noului tip de bacalaureat profesional va duce la demonetizarea conceptului de bacalaureat, atât în plan intern, cât și extern, deoarece va fi o diplomă care poate fi obținută extrem de ușor și cu o relevanță scăzută”, susține președintele.

Potrivit șefului statului, având în vedere dispozițiile Legii educației naționale 1/2012 prin care se reglementează și învățământul profesional, noua lege nu este oportună întrucât introducerea intempestivă și fără fundamentare a unui nou tip de bacalaureat, cel profesional, este de natură să afecteze coerența sistemului de educație.

„De asemenea, legea aflată la promulgare nu este oportună deoarece certificarea competențelor profesionale se realizează prin certificatul de calificare profesională, recunoscut de nivel 3 din Cadrul European al Calificărilor și nu printr-o diplomă de bacalaureat, chiar dacă se adaugă apelativul «profesional». Bacalaureatul sau echivalentul său fiind, în toate țările în care există, o diplomă de nivel 4, care dă acces în universități. Așadar, actuala formă a legii ar duce la situația în care s-ar obține o diplomă de nivel 4 din Cadrul European al Calificărilor care certifică o pregătire de nivel 3 din Cadrul European al Calificărilor. Introducerea unei astfel de confuzii, între certificarea academică și cea profesională, în sistemul educațional românesc, este de natură să conducă la scăderea încrederii și a relevanței sistemului național de învățământ și în diplomele acordate de acesta”, se arată în cererea președintelui.

Traian Băsescu cere reexaminarea Legii trimise spre promulgare în sensul eliminării dispozițiilor prin care se reglementează bacalaureatul profesional.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Bărbatul omorât în bătaie de doi tineri de 16 și 20 de ani lângă Parcul...
Ce salariu lunar trebuie să câștigi în România, în 2024, pentru a nu fi „fraier”....
FOTO. Schimb de partenere sexy între milionari. Unul i-a luat iubita, altul femeia care i-a...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
La 12 zile după nuntă, un tânăr din Indonezia a aflat că soția lui era...
Mărturia revoltătoare a șoferului începător din Timișoara, care a condus-o pe Moni spre moarte la...
Înfiorător! Ce au găsit medicii în creierul lui Robert F. Kennedy Jr. „Mi-a mâncat o...
Crima din Crângaşi a fost filmată. Imagini cu momentul în care un bărbat este ucis...
EXCLUSIV / Ce despăgubiri ar putea să primească familiile victimelor accidentului din 2 Mai? Suma...
Mesajul sfâșietor transmis de fiica preotului Ilie Geangavelea, după ce a murit în accidentul de...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Ce amendă riști dacă ești prins de poliție cu un cârlig de remorcare, dar nu...
Adrian Sârbu: Obiectivul unic al viitorilor europarlamentari este să-i facă pe români să se simtă...
Descoperire ULUITOARE la piramidele din Giza! Are formă de L și mai multe...
Anunțul venit acum despre PACE. Putin este de acord
Noi reguli pentru ITP. Președintele Iohannis a promulgat legea
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Robi și Julia, un nou schimb acid de replici în Casa Iubirii! Concurenta este revoltată...
Crimă înfiorătoare în Capitală! Un bărbat de 46 de ani, ucis de doi tineri pentru...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau...
Cum recunoști un psihopat după mișcările capului
×